środa, 2 stycznia 2013

"Nutella" inaczej - zdrowej i lżej



Śliwki – świeże czy mrożone – to bogactwo błonnika i witamin. Usprawniają działanie przewodu pokarmowego, wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Warto wykorzystać ten owoc w sposób niekonwencjonalny i zastąpić ukochany krem czekoladowy pyszną, śliwkowo-kakaową masą…

2 kg śliwek świeżych lub mrożonych
700 g cukru
3 łyżki kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 80% zawartości ziarna kakaowego
 
Czekoladę rozpuszczamy dokładnie w kąpieli wodnej. Śliwki miksujemy blenderem na mus, gotujemy na małym ogniu w rondelku z cukrem około 2 godzin często mieszając. Dolewamy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, nie dopuszczając do zagotowania masy.
Gotową masę przekładamy do słoika; można zapasteryzować.

1 komentarz: