Lubimy ciastka, ale wszyscy
wiemy, że biała mąka, cukier, tłuszcz i spulchniacze to jedno z najbardziej „zabójczych”
dla naszej sylwetki i działania przewodu pokarmowego połączeń. Rozwiązanie?
Samodzielnie upieczone ciastka oparte na pełnowartościowych nasionach,
orzechach, owocach i miodzie. Żadnych sztucznych dodatków, samo zdrowie i
mnóstwo usprawniającego trawienie błonnika – od tych ciastek nie przytyjesz!
Pełnoziarniste ciastka na miodzie:
- szklanka siemienia lnianego
- pół szklanki miodu
- pół szklanki podprażonych płatków owsianych
- szklanka nasion sezamu
- 1/3 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny
- 3 łyżki posiekanych orzechów
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- łyżka nasion amarantusa
- łyżka płatków lub słupków migdałowych
Wszystkie
składniki mieszamy, powstałą masą wykładamy blachę posmarowaną tłuszczem na
grubość około 1,5 cm. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150 stopni C przez 30 min na
złotobrązowy kolor (nasz tip na innym blogu: czyszczenie piekarnika). Po upieczeniu lekko przestudzić i delikatnie pociąć na
kwadraty. Po ostygnięciu ciasteczka wkładamy do metalowej puszki.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz