środa, 2 stycznia 2013

Ciasteczka pełnoziarniste - zrób to sam





Lubimy ciastka, ale wszyscy wiemy, że biała mąka, cukier, tłuszcz i spulchniacze to jedno z najbardziej „zabójczych” dla naszej sylwetki i działania przewodu pokarmowego połączeń. Rozwiązanie? Samodzielnie upieczone ciastka oparte na pełnowartościowych nasionach, orzechach, owocach i miodzie. Żadnych sztucznych dodatków, samo zdrowie i mnóstwo usprawniającego trawienie błonnika – od tych ciastek nie przytyjesz!


Pełnoziarniste ciastka na miodzie:
  • szklanka siemienia lnianego
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki podprażonych płatków owsianych
  • szklanka nasion sezamu
  • 1/3 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 3 łyżki posiekanych orzechów
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • łyżka nasion amarantusa
  • łyżka płatków lub słupków migdałowych
Wszystkie składniki mieszamy, powstałą masą wykładamy blachę posmarowaną tłuszczem na grubość około 1,5 cm. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150 stopni C przez 30 min na złotobrązowy kolor (nasz tip na innym blogu: czyszczenie piekarnika). Po upieczeniu lekko przestudzić i delikatnie pociąć na kwadraty. Po ostygnięciu ciasteczka wkładamy do metalowej puszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz